Objavljeno , avtor & objavljeno v Blog.

Rate this post

Prvi načini kako znižati stroške ogrevanja so ukrepi, ki jih lahko preverimo ter naredimo sami, kot na primer:

  • izboljšati tesnjenje oken,
  • znižanje temperature v prostoru (ročno ali s termostatskimi ventili),
  • redno prezračevanje prostorov,
  • pohištvo in fotelje odmaknemo od radiatorjev in
  • spuščanje rolet in zaves v nočnem času.

Ti ukrepi nam prinesejo minimalen prihranek energije. Obstajajo pa tudi veliko bolj učinkoviti odgovori na vprašanje kako znižati stroške ogrevanja.

Naslednji način kako znižati stroške ogrevanja predstavlja hidravlično uravnoteženje sistema ogrevanja. To nam omogoča razdelitev ogrevane vode v našem sistemu ter posledično dovajanje tja, kjer se le-ta potrebuje. Z vgradnjo termostatskih ventilov lahko preprosto reguliramo temperaturo ogrevalnih teles. Takšne vrste investicija nam prinese okrog 35% prihranka pri energiji ter stroških.

Stroške znižamo tudi z rednim vzdrževanjem ter servisiranjem sistema ogrevanja. Če je sistem zastarel, bomo bistveno zmanjšali stroške, če ga zamenjamo ali nadgradimo. Takšen primer so stare kotlovnice, ki so potrebne obnove. Preidemo lahko tudi na druge vrste gorivo, ki je bistveno cenejše (npr. prehod iz olja na pelete). Na tem mestu velja omeniti tudi odzračenje radiatorjev, ki je pomembno za njihovo dobro delovanje.

Kako znižati stroške ogrevanja z uporabo obnovljivih virov energije? Odgovor na vprašanje predstavljajo toplotne črpalke, ki za ogrevanje (ter tudi hlajenje v poletnem času) uporabljajo obnovljive vire iz okolja, kot so zrak, voda ali zemlja. Izbiramo lahko med več vrstami toplotnih črpalk, ter se tako odločimo za najprimernejšo glede na naše potrebe. Ponujajo nam možnost pridobivanja kar 75% energije iz prej naštetih virov. Poleg tega je njena uporaba ekološka ter trajnostno usmerjena.

Naš nasvet za znižanje stroškov ogrevanja je tudi namestitev sobnih termostatov – z njihovo pomočjo lahko privarčujete pri energiji. Več o sobnih termostatih boste lahko prebrali v naslednjem članku.

Za izčrpne informacije glede ogrevalnih sistemov se lahko obrnete na nas, kjer vam bomo z veseljem ponudili strokovno pomoč.