Objavljeno , avtor & objavljeno v Blog.

Rate this post

Mrzli radiatorji lahko predstavljajo problem v hladnih mesecih, ko se želimo ogreti. Razlogov, zakaj so vaši radiatorji hladni, je lahko več.

Mrzli radiatorji so lahko posledica hidravlično neuravnoteženega sistema ogrevanja. Razlog za to je gravitacija, zaradi katere vroča voda, ki jo po ceveh v radiatorje pošlje toplotna črpalka, ne dosega vseh stanovanj, še posebej ne tistih v višjih nadstropjih. Stanovanja, ki so bližje toplotni črpalki, so tako pregreta, medtem ko so v bolj oddaljenih prostorih radiatorji še vedno hladni.

Ta problem lahko odpravite s pomočjo hidravličnega uravnoteženja, torej z vgradnjo ventilov za hidravlično uravnoteženje.

S problemom mrzlih radiatorjev se lahko soočamo tudi, če se v radiatorju na dnu naberejo usedline, ki so posledice več letnega delovanja. V takšnem primeru je potrebno radiator sneti in ga izprati. Eden izmed možni problemov, da so radiatorji mrzli je zrak v sistemu, ki je posledica pomankanja odzračevanje radiatorjev oziroma ogrevalnega sistema, o tem problemu boste lahko več prebrali v enem izmed naslednjih člankov.

Če vas mrzli radiatorji presenetijo v trenutku, ko profesionalna rešitev ni mogoča, če vam, na primer, zmanjka elektrike, obstaja nekaj nasvetov, kako lahko ostanete na toplem:

  • Zadržujte se v toplih prostorih. Najtoplejši prostori v kateremkoli domu so po navadi tisti, v katerih se kuha. V času priprave obrokov poskusite čim več časa preživeti v teh prostorih.
  • Nadenite si kapo. Telo največ toplote, kar 90 odstotkov, izgublja skozi glavo, zato vam bo kapa pomagala pri zadrževanju toplote.
  • Preprečite prepih. Prepišna okna in vrata povzročajo največje izgube toplote v prostoru. Zvijte brisače in jih namestite povsod, kjer začutite prepih.

Ko se torej soočate s problemom, kakršni so mrzli radiatorji, obstaja kar nekaj rešitev, kako ostati ogreti, tako kratkoročnih kot dolgoročnih. Medtem ko za prve lahko poskrbite sami, je druge najbolje prepustiti strokovnjakom. V podjetju Proen vam bomo pomagali strokovno in hitro.