Objavljeno , avtor & objavljeno v Blog.

1 (20%) 1 vote

Za pravilno delovanje ogrevalnega sistem v stanovanjskih ali poslovnih prostorih je potrebno imeti pravilno odzračene radiatorje. Sistem je odzračen takrat, ko v sistemu nimamo zraka. Da imamo v radiatorjih zrak se lepo vidi, ko vključimo ogrevalni sistem in je radiator v zgornjem delu hladen v spodnjem pa topel. Omenjeni problem lahko zelo hitro odpravimo na zelo enostaven način. Vse kaj potrebujemo je:

  • ključek za radiatorje (v določenih primerih klešče ali pa majhen izvijač),
  • kozarec in
  • brisačo ali krpo za vodo.

 

S ključem za radiatorje odprite ventil na vrhu radiatorja. Zaslišali boste sikanje, kar pomeni, da zrak zapušča radiator. Pod ventil podstavite krpo, prav tako pa s krpo držite ključ. Ko bo iz radiatorja ušel ves zrak, bo začela iz njega teči tekočina. Kapljice ujemite s krpami, ventil pa hitro zaprite nazaj.

V kolikor živite v starejši stanovanjskih stavbah in se lastnik starih radiatorjev, ki nimajo odzračevalnega ventila, imate verjetno odzračevanje urejeno v najvišji točki vašega ogrevalnega sistema. V primerih, ko ni ene ali druge rešitve ostane samo tako imenovano »prisilno odzračevanje« ali dodajanje odzračnikov s pomočjo varjenja na sam radiator ali na cev ogrevalnega sistema.

Zrak v radiatorjih veča samo porabo energije, tudi za 15%. Zato je odzračevanje radiatorjev, še kako pomemben poseg iz vidika varčevanja. Na trgu so se že pojavili tudi avtomatski odzračniki, ki poskrbijo, da je vaš sistem vedno optimalno odzračen.