Objavljeno , avtor & objavljeno v Blog.

Rate this post

Že od nekdaj se verjetno sprašujete kakšna je optimalna temperatura v vašem stanovanju. Temperature, ki jih priporočajo strokovnjaki so dosti nižje, kot jih imamo doma.

V bivalnih prostostih, kot so dnevne sobe ali jedilnice se priporoča, da je temperatura med 20°C in 22°C. V spalnih prostostih, bi naj bila nekoliko nižja okrog 18°C. Najvišje temperature se priporočajo v kopalnici, kjer naj bo temperatura med 22°C in 24°C.

Višje temperature se priporočajo v prostorih, kjer se zadržujejo otroci. Tam naj bo temperatura čez dan okrog 22°C, ponoči pa nekoliko nižja.

Moramo se zavedati, da lahko ogromno energije prihranimo, če v vsakem prostoru zmanjšamo temperaturo za 1°C. 1°C pomeni, da smo privarčevali približno 6% energije. Če iz 24°C znižamo na 20°C bo naš prihranek znaša približno 20%.

Prav tako moramo paziti, da imamo ustrezna ogrevalna telesa in da so ta pravilno umeščena v prostor. Če je ogrevalno telo skrito v kotu za pohištvom je njegov izkoristek zelo nizek.

V zimskem času je pomembno tudi pravilno prezračevanje prostorov, ki mora biti hitro in učinkovito. Okna odprimo tako, da naredimo prepih, vendar ne za več kot pet minut, saj se bodo v nasprotnem prostor preveč ohladil in bomo porabili ogromno energije, da ga ponovno ogrejemo. Več o pravilnem prezračevanju boste lahko prebrali v naslednjem članku.

Prostor Temperatura v °C
Dnevna soba Med 20°C in 22°C
Jedilnica Med 20°C in 22°C
Spalnica 18°C
Kopalnica Med 22°C in 24°C
Otroška soba 22°C