Objavljeno , avtor & objavljeno v Blog.

Rate this post

Šumenje radiatorje je lahko velik problem, saj je šumenje lahko tudi tako glasno, da moti vaš spanec.

Vzrok zanj lahko najdemo v centralnem ogrevanju. Zanj obstaja več možnih razlogov:

  • Slaba odzračenost sistema ogrevanja. Zrak se lahko nahaja kjerkoli v tako imenovanih zračnih žepkih;
  • Previsok tlak polnjenja sistema;
  • Prevelik pretok skozi radiatorje;
  • Nepravilna izbira črpalk ali cevi;
  • Nepravilna izbira programske in regulacijske avtomatike;
  • Nepravilno delovanje raztezne posode;

V ventilih je šumenje posledica previsokega tlaka na ventilu – dušenje tega istega tlaka povzroča šumenje radiatorjev.

Že v začetnem načrtovanju ogrevalnega sistema je potrebno poskrbeti, da do šumenja radiatorjev ne bo prišlo. Da bo pretok vode, ki je naš nosilec toplote, preko cevi potekal nemoteno. Prav tako je potrebno odzračiti naš sistem. V nasprotnem primeru bo voda poleg toplote prenašala tudi zvok, česar pa seveda ne želimo.

Probleme nam lahko povzročajo tudi novejše izvedbe centralnega ogrevanja, kjer lahko srečamo poleg šumenja radiatorjev še druge zvoke. Ti nastanejo zaradi velikih hitrosti pretoka ogrevalnega medija. Le-ta teče po minimalno dimenzioniranih dimenzijah cevi. To lahko povzroči previsok diferenčni tlak. Rešitev visokega diferenčnega tlaka je hidravlično uravnovešenje.

Šumenje radiatorjev v večstanovanjskih poslopjih je posledica zapiranja radiatorjev. V nekaterih stanovanjih zaradi varčevanja s toploto, v drugih pa zaradi na novo nameščenih termostatskih ventilov, ki sami zapirajo radiatorje in tako v ostalih radiatorjih povišajo hitrost toka vode, kar pa se lahko rezultira tudi v šumenju ali piskanju. Rešitev tega problema bi bila vgradnja toplotnih črpalk in izmenjevalnikov.