Energetska učinkovitost objektov je v veliki meri odvisna od načina njihovega ogrevanja ter smotrne rabe energije. Glavni cilj ogrevanja je zagotavljanje želene temperature v prostoru za udobno bivanje ob minimalnih stroških.

Pri podjetju Proen vam z našimi rešitvami zagotavljamo enakomerno ogrevane sisteme, odpravljamo zvočne motnje (šum, pokanje) v njihovem delovanju ter znižujemo stroške ogrevanja tudi za 35 %.

Pri večjih investicijah svojim naročnikom uredimo tudi ugodno financiranje oziroma pokrivanje investicije na podlagi prihrankov energije.

 

Možnosti ogrevanja:

 • hidravlično uravnoteženje,
 • konvektorsko ogrevanje,
 • ogrevanje s plinsko kotlovnico,
 • radiatorsko ogrevanje,
 • Talno/stensko/stropno ogrevanje,
 • ogrevanje s toplotno črpalko.

Imate vprašanje?

Preberite še nekaj nasvetov, kako prihraniti pri ogrevanju

Prihranki pri ogrevanju so povsem mogoči, če le ogrevate pametno in se držite nekaterih nasvetov, ki vam jih tokrat prijazno ponujamo.

 1. Nasvet: znižajte temperaturo za eno stopinjo

Da je v vašem prostoru stopinja manj, najbrž ne boste niti občutili, bo pa razlika opazna na položnici za ogrevanje, ki jo boste dobili konec meseca. Z znižanjem sobne temperature za samo eno stopinjo boste prihranili kar nekaj evrov – običajno je prihranek za eno stopinjo približno 10-odstoten. V splošnem imejte, ko ste doma in ko ste budni, termostat vedno nastavljen na najnižjo temperaturo, ki je za vas še udobna.

 

 1. Nasvet: oblecite se

Če ste kljub minimalni spremembi vseeno zaznali ohladitev, pomislite ali niste morda premalo oblečeni. Če dneve doma preživljate v kratkih rokavih, medtem ko imate ogrevanje nastavljeno na več kot 20 stopinj, to nikakor ni prijazno do vašega imunskega sistema, še posebej negativen vpliv pa ima takšno ravnanje na naše okolje in vašo denarnico. Znižajte torej temperaturo v vašem stanovanju in se raje topleje oblecite.

 

 1. Nasvet: spite na hladnem

V topli pižami in pod debelo odejo boste v spanju težko zaznali kakršno koli moteče znižanje temperature, zato lahko termostat brez težav nastavite za deset do petnajst stopinj nižje ali pa gretje popolnoma izklopite. Enako lahko storite tudi, ko vas ni doma. Povsem nesmiselno je, da ogrevate stanovanje, ki je prazno. Če ogrevanje vključite takoj, ko pridete domov, se bo vaš dom v nekaj minutah segrel na ravno pravo temperaturo.

 

 1. Nasvet: preverite izolacijo

Zaradi slabo izoliranega stanovanja lahko utrpite velike izgube pri toplotni energiji. Preverite, ali so vaše stene, tla in strop dovolj izolirani, posebno pozornost pa namenite še odkrivanju morebitnih prepihov okrog oken in balkonskih vrat. Če ugotovite, da vam skozi zaprto okno vleče mrzel prepih, si izdelajte enostaven pripomoček za preprečevanje prepiha.

Pravokotnik iz blaga, ki je dovolj dolg, da sega čez celotno stranico okna. Za izdelavo lahko porabite stare majice, hlače, rute …, ki jih zašijte tako, da boste dobili dolg valj iz blaga. Tega nato napolnite z ostanki blaga, nogavicami brez parov, na trakove narezanimi starimi majicami in tesno zavežite na obeh koncih. Če želite izolirati spodnjo stranico okna, svoj novi pripomoček enostavno postavite na okensko polico in potisnite čimbolj proti oknu. Če pa želite preprečiti prepih, ki prihaja v stanovanje nekje na strani okna, bo potrebnega še malce dela in samolepilni ježek. Ježka prilepite ob stranici okna, ki jo želite izolirati, drugo stran pa prilepite oziroma prišijte na valj iz blaga, ki ste ga ravnokar izdelali. Pripomoček lahko »prilepite« na steno in tako okno izolirate tudi pri straneh, kjer je prepih običajno najmočnejši.

 

Vendar previdno! V stanovanjih ali hišah, ki se ogrevajo s pomočjo plinske peči, okna v večini primerov ne smejo biti popolnoma zatesnjena, saj lahko v tem primeru pride do zastrupitve z ogljikovim monoksidom. To je plin brez barve, vonja in okusa, ki lahko resno ogrozi vaše zdravje. V izogib tovrstnim zdravstvenim težavam je dobro, da svoje prostore redno prezračujete. Če se bojite, da boste z vdorom svežega zraka v stanovanje izgubljali toplotno energijo, upoštevajte spodnji nasvet.

 

 1. Nasvet: pravilno prezračujte

V zimskih mesecih se stanovalci pogosto srečujejo z dilemo, ali je bolje imeti v stanovanju svež zrak ali prijetno visoke temperature. Lahko imate oboje! Svež zrak je nadvse pomemben, da lahko preživimo in normalno funkcioniramo, zato pri tem nikakor ne smete varčevati. S pravilnim prezračevanjem prostorov boste imeli v vašem domu vedno svež zrak, ne da bi pri tem izgubljali toploto. Ko hkrati še hladite ali ogrevate stanovanje, je najboljša oblika prezračevanja tista, ki ji strokovnjaki pravijo kratkotrajno prezračevanje, ponekod pa boste lahko zasledili tudi izraz navzkrižno prezračevanje. Gre za obliko prezračevanja, kjer za kratek čas, torej za eno do pet minut, na stežaj odprete vsa okna in vrata, da se v stanovanju ali posameznih prostorih star, predihan, postan zrak zamenja s kisikom bogatim, svežim zrakom. Takšno navzkrižno prezračevanje je idealno izvajati vsaj enkrat na dan, pametno pa je tudi, da za teh nekaj minut, ko se stanovanje zrači, zmanjšate ogrevanje. Če nimate časa za redno prezračevanje ali ste velik sovražnik vsakršnega prepiha, tudi kratkotrajnega, si omislite sistem za prisilno prezračevanje z rekuperacijo. Tak sistem bo v prostor tudi brez odpiranja oken konstantno vnašal svež zrak, izgube toplotne energije pa bodo pri tem minimalne, saj rekuperator toploto iz zraka, ki zapušča prostor, zadrži in z njo ogreje svež zrak, ki v prostor šele prihaja.

 

 1. Nasvet: spustite v stanovanje sončne žarke.

Sončni žarki so odličen vir svetlobe, vendar tudi prav dobro grejejo. Resda je to še najbolj očitno poleti, ko marsikdaj zaradi neznosne vročine ne moremo normalno funkcionirati, vendar tudi pozimi Sonce ne izgubi povsem svoje grelne moči. Čez dan tako zavese in rolete odgrnite, da vam bo pri ogrevanju vašega doma lahko pomagala narava, zvečer, ko se Sonce skrije, pa okna spet zakrijte, da vam bodo zavese pomagale preprečevati prepih.

 

 1. Nasvet: ne prekrivajte radiatorjev

Vsaka fizična ovira okrog radiatorja ali drugega grelnega telesa namreč preprečuje, da bi v prostor prehajala toplota. Na radiatorje tako ne obešajte oblačil, prav tako pa pazite, da prednje ne boste postavljali pohištva in da jih ne boste prekrivali z zavesami.

 

 1. Nasvet: izpustite zrak iz radiatorjev

Zrak, ki se mestoma nabira v vaših radiatorjih, lahko povzroči hladne točke, ki močno zmanjšujejo grelno moč radiatorja. Izpuščanje zraka je zato možnost, na katero morate vsaj pomisliti, če vaš radiator ne greje tako, kot bi moral. Prižgite ogrevanje, nato pa z dotikom preverite, iz katerih radiatorjev je potrebno izpustiti zrak – to boste ugotovili po hladnih točkah, ki se večinoma nahajajo blizu vrha radiatorja.

Bodite previdni, da se ne opečete na vročem radiatorju. Zapomnite si, pri katerih radiatorjih ste našli mrzle točke, saj bo iz teh potrebno izpuščati zrak. Izključite ogrevanje. S ključem za radiatorje (ki se dobi v vsaki trgovini z orodjem) odprite ventil na vrhu radiatorja. Zaslišali boste sikanje, kar pomeni, da zrak zapušča radiator. Pod ventil podstavite krpo, prav tako pa s krpo držite ključ. Ko bo iz radiatorja ušel ves zrak, bo začela iz njega teči tekočina.

Kapljice ujemite s krpami, ventil pa hitro zaprite nazaj. Če niti to ne pomaga in vaš radiator piska in poka se obrnite na naslednji nasvet.

 

 1. Nasvet: vgradnja termostatskih ventilov

Tudi to storitev vam nudimo v podjetju Proen d.o.o. Termostatski ventil, ki ga sestavljajo tipalo za zaznavanje, kakšna je temperatura zraka v protorju, ventil in regulator. Ti ventili delujejo tako, da na termostatski glavi nastavimo željeno temperaturo, ventil nato odpre prehod cevi v radiator in tako regulira, koliko grelnega medija bo steklo v grelno telo, s tem posledično nadzira in natančno uravnava tudi, koliko zapravimo za ogrevanje. Samo nameščanje termostatskega ventila pa ne bo rešilo težave ogrevanja, če vaš ogrevalni sistem ni balansiran, zato si v primeru, da težave ostajajo, zagotovite zgoraj omenjeno hidravlično uravnoteženje. Seveda je problem lahko tudi v sami vrsti ogrevalnega sistema, ki je zastarel in neučinkovit.

 1. Nasvet: premislite o varčnejših načinih ogrevanja

Če svojo hišo ali stanovanje še vedno ogrevate z radiatorji, vam ravno to preprečuje, da bi na področju gretja prišli do velikih prihrankov. Premislite ali se ne bi namesto radiatorjev morda odločili za drugo vrsto gretja, na primer za talno ogrevanje, ki ima pred ogrevanjem z radiatorji kar precej prednosti. Toplota, ki jo oddajajo radiatorji, se zadržuje pri stropu, višje, kot seže povprečno visok človek. Da nekaj toplote pride tudi v nižje predele stanovanja, morate zato povišati temperaturo na radiatorju, kar posledično privede do višjih stroškov ogrevanja.

Pri talnem ogrevanju teh težav ni – toplota namreč izvira od tal in se počasi dviga, zato se vedno zadržuje tam, kjer je potrebna, poleg tega talno ogrevanja toploto dovaja neposredno vašim stopalom, ki so eden izmed najpomembnejših delov telesa za ohranjanje telesne temperature. Kljub temu, da je cena za nameščanje talnega ogrevanja nekoliko višja, se vam bo investicija zaradi mesečnih prihrankov pri ogrevanju zelo kmalu povrnila. S talnim ogrevanjem boste namreč zapravili kar 20 odstotkov manj, kot če bi ogrevali s pomočjo radiatorjev. Poleg tega je talno ogrevanje varnejše kot ogrevanje z radiatorji, saj se lahko v trenutku neprevidnosti dotaknete vročega radiatorja in se pošteno opečete. Pri talnem ogrevanju se vam to ne more zgoditi. Poleg tega so radiatorji, čeprav postajajo vse kompaktnejši in kompaktnejši, prava potrata prostora, saj potrebujejo prostor, kjer lahko stojijo, poleg tega pa morate biti zelo previdni, kaj postavljate okrog radiatorja in kako daleč, saj lahko predmeti, ki stojijo v neposredni bližini radiatorja, negativno vplivajo na izkoristek energije, kot je napisano zgoraj. S talnim ogrevanjem teh težav enostavno ne boste meli, saj ni »nadzemnih« grelnih teles, ki bi po nepotrebnem zavzemala vaš dragoceni prostor. Če se boste odločili in si talno ogrevanje zagotovili pri podjetju Proen d.o.o., bomo poskrbeli za hitro in cenovno ugodno dostavo in montažo.

 

 1. Nasvet: naročite hidravlično uravnoteženje

Eden izmed načinov, kako vam lahko v podjetju Proen d.o.o. pomagamo do prihrankov pri ogrevanju, je hidravlično uravnoteženje vašega ogrevalnega sistema. Če živite v večstanovanjski stavbi, kjer ogrevalni sistem ni hidravlično uravnotežen, ste morda že kdaj bili v naslednji situaciji: začelo se je hladno vreme in v stavbi ste začeli z ogrevanjem. A medtem ko so se stanovanja, ki so bila bližje centralni ogrevalni enoti, normalno ogrela, so radiatorji v bolj oddaljenih stanovanjih ostajali hladni. Problem ste najverjetneje poskušali reševati s povečanjem temperature grelnega medija, a je namesto rešitve prišla naslednja težava: stanovanja, ki so bila od kotlovnice bolj oddaljena, so bila zdaj ogreta na normalno temperaturo, vendar so se stanovanja, ki so bila bližje kotlovnici, močno pregrela. To je nadvse neprijetna situacija, v kateri nikoli ni mogoče doseči enakomernega ogrevanja vseh stanovanj. Rešitev te težave vam v podjetju Proen d.o.o. ponujamo v obliki hidravličnega uravnoteženja, s katerim bomo poskrbeli, da bo vsem v stavbi prijetno toplo. K vam bomo poslali strokovnjake, ki bodo ocenili celotno situacijo, nato pa bodo po potrebi v cevne razvode vašega ogrevalnega sistema vgradili ventile, ki bodo omogočili, da se bo grelni medij v potrebnih količinah razporedil po radiatorjih. Ventili bodo namreč grelni medij – v večini primerov je to voda – poslali točno tja, kjer bo potreba po ogrevanju.

Zakaj bi se odločili za hidravlično uravnoteženje?

Ker boste le tako odpravili vse neprijetnosti, ki jih prinaša hidravlično neuravnotežen sistem – piskanje in pokanje v radiatorjih in ceveh, podhlajeni ali pregreti radiatorji, neenakomerno porazdeljena toplota in počasno segrevanje.

Hidravlično uravnotežen ogrevalni sistem bo poskrbel, da vam ne bo treba prekomerno ogrevati, če boste želeli ogreti tudi tiste bolj oddaljene radiatorje, zato vam bo hidravlično uravnoteženje ogrevalnega sistema v vaši stavbi prineslo tudi prihranke – ti prihranki pri toplotni energiji predstavljajo kar 35 odstotkov, zato se investicija v hidravlično uravnoteženje sistema ogreval običajno povrne že v dveh kratkih letih.

Če boste dosledno upoštevali vse nasvete, ki smo vam jih ponudili, boste lahko pri ogrevanju prihranili kar precej, s tem denarjem si boste lahko privoščili marsikaj. Sedite za mizo in si naredite seznam vsega, kar bi lahko storili, da bo vaš ogrevalni sistem učinkovitejši pri opravljanju svojega dela. Če potrebujete nasvet strokovnjaka, pa nas pokličite v Proen d.o.o. in z veseljem vam bomo namenili prijazno besedo in še kakšen dodaten nasvet, da boste svoj dom res ogrevali kar najceneje.

Imate vprašanje?