Konvektorji so naprave, ki nam omogočajo tako hlajenje z razvlaževanjem kot ogrevanje prostorov. Najbolj učinkoviti so takrat, kadar jih kombiniramo s toplotnimi črpalkami. V poslovnih in drugih prostorih, ki ji dnevno uporablja večje število ljudi, služijo kot edini vir ogrevanja in hlajenja, medtem pa se v individualnih hišah uporabljajo predvsem za hlajenje ter ogrevanje v prehodnih obdobjih.

Svetujemo vam, da se pred izbiro konvektorjev ali klimatskih naprav posvetujete s katerim od naših strokovnjakov, saj obstajajo različne tipi konvektorjev, izbira slednjih pa je odvisna od vaših želja in potreb.

Kako deluje konvektorsko ogrevanje?

Konvektorsko ogrevanje deluje po principu konvekcije. Gre za ogrevanje s pomočjo toplega zraka. Zrak vstopa s spodnje strani in se ogreje na grelnikih, nato pa na sprednji ali zgornji strani ponovno izstopi. Konvektorji za ogrevanje so lahko, podobno kot prezračevalni sistemi, namenjeni tudi hlajenju zraka, če imajo vgrajen ventilator, hkrati pa lahko sistem za konvektorsko ogrevanje poskrbi tudi za filtriranje in sušenje zraka. Konvektorji so lahko ventilatorski, stenski, stropni ali talni. Prednost stropnih in talnih konvektorjev pa je predvsem v tem, da zasedejo manj prostora.

Talni konvektorji

Talni konvektorji so sodobne naprave za ogrevanje, ki jih vgradimo v tla. So odlična rešitev za prostore z velikimi okenskimi ali steklenimi površinami (njihova prednost je tudi preprečevanje rošenja na steklu) in tudi za primere, ko za radiatorje denimo ni dovolj prostora. Zlasti so primerni za ogrevanje avtosalonov, zimskih vrtov, galerij, poslovnih in trgovskih prostorov ter stanovanj.

Talne konvektorje priključimo na enocevni ali dvocevni vodni sistem. Delujejo na principu naravne ali prisilne konvekcije zraka. Njihovi največji prednosti sta velika ogrevalna moč in hitro ogrevanje. Različni termostati in ventili omogočajo optimalno regulacijo delovanja.

Obstajajo različni tipi talnih konvektorjev:

  • Talni konvektorji z naravno konvekcijo TK delujejo na principu naravnega kroženja zraka. Uporabljamo jih za sekundarno ogrevanje prostorov.
  • Talni konvektorji s prisilno konvekcijo TKV delujejo na principu prisilne konvekcije (naravno kroženje zraka je pospešeno z ventilatorjem). Primerni so za primarno ali sekundarno ogrevanje, kjer so potrebne večje grelne moči.
  • Talni konvektorji za hlajenje in gretje TKH, ki jih v zimskem času uporabljamo za ogrevanje, poleti pa za sekundarno hlajenje prostorov. Primerni so predvsem za prostore, kjer potrebujemo hlajenje na mestu izvora toplote (sončno sevanje skozi okno).

Ventilatorski konvektorji

Ventilatorski konvektorji so naprave, s katerimi prostore poleti hladimo, pozimi pa ogrevamo, njihova dodatna funkcija pa je tudi prezračevanje, filtriranje in sušenje zraka. Delujejo na principu prisilnega kroženja zraka skozi prenosnik toplote s pomočjo ventilatorja.

Želeno temperaturo v prostoru lahko nastavljamo s termostati za regulacijo pretoka vode (odpiranje in zapiranje ventilov) in z različnimi sobnimi termostati za regulacijo hitrosti delovanja ventilatorja.

Potrebujete pomoč pri načrtovanju in izvedbi konvektorskega ogrevanja ali hlajenja?

Pokličite nas na 02 620 33 82 ali pošljite povpraševanje na info@proen.si.

Imate vprašanje?