Ogrevanje stanovanjske hiše ali poslovnega objekta predstavlja pomemben del investicije, zato je treba pred izvedbo ogrevalnih sistemov o izbiri in načinu izvedbe temeljito premisliti. Večina še vedno prisega na tradicionalne rešitve, kot je denimo centralno ogrevanje z radiatorji, kljub temu da sodobna tehnologija ponuja mnogo boljše in učinkovitejše rešitve. Med slednje se uvrščajo tudi talno, stropno in stensko ogrevanje ter hlajenje. Takšni ogrevalni sistemi namreč zagotavljajo, da se stanovanje pozimi ne ohladi, poleti pa ne pregreva, zato je vzdrževanje želene temperature bolj preprosto kot pri tradicionalnem načinu ogrevanja z radiatorji.

STENSKO IN STROPNO OGREVANJE

Stensko in stropno ogrevanje deluje na principu nizko temperaturnega ogrevanja prostorov. Le-to omogoča zdravo bivanje pri odličnih klimatskih pogojih, hkrati pa sama inštalacija omogoča tudi hlajenje.  Toplota prehaja v prostor s sevanjem, deloma pa tudi s konvekcijo.

Sistemi stenskega ogrevanja so konstrukcijsko enostavni, prav tako pa je z njimi enostavno upravljati. Zaradi nizke porabe energije, nižjih stroškov in enostavnejšega načrtovanja se stensko ogrevanje vedno bolj uveljavlja tudi pri nas. Do nedavnega se je stensko ogrevanje uporabljalo predvsem skupaj s talnim, možno pa ga je samostojno uporabljati tako za ogrevanje in hlajenje v novogradnjah kot pri sanaciji starejših objektov.

Sistemi za stropno ogrevanje se namestijo na stropne površine ali na poševnine v mansardi in imajo izjemno dolgo življenjsko dobo, zato vam jih tekom vašega bivanja v določenem objektu, v kolikor bodo nameščeni ustrezno, ne bo potrebno menjavati. Prav tako sistemi za stropno gretje in hlajenje, za razliko od klasičnih radiatorjev, ne zasedejo prostora v vašem bivanjskem prostoru, ki ga lahko tako v celoti izkoristite in je tudi estetsko bolj privlačen.

Stenska in stropna ogrevanja se vgrajujejo na 2 načina, in sicer:

 

SUHA IZVEDBA

Pri suhi izvedbi na steno pritrdimo gips plošče, v katere je integrirana ogrevalna cev. Na trgu so na voljo plošče različnih velikosti, kar omogoča čisto, enostavno in hitro montažo.

MOKRA IZVEDBA

Mokra izvedba se večinoma izvaja pri novogradnjah ali adaptacijah stavb. Cevi za ogrevanje hitro in enostavno položimo v stenske tračnice.

Prednosti stenskega in stropnega ogrevanja

 • Nizkotemperaturni sistem ogrevanja omogoča za 1°C ali 2°C nižjo temperaturo bivanja kot pri radiatorskem ogrevanju, kar pomeni, da pri stroških ogrevanja privarčujete do 30 %.
 • Povečanje izkoristka prostora, saj ni nameščenih radiatorjev.
 • Ker je možno samo inštalacijo uporabiti tudi za hlajenje, ni potrebno nameščati ali uporabljati klimatskih naprav, kar pomeni še dodaten prihranek.
 • Zaradi relativno nizkih temperatur delovanja je možno uporabiti več različnih virov energije.

 

Imate vprašanje?

TALNO OGREVANJE

Talno ogrevanje je oblika centralnega ogrevanja, pri katerem je sistem speljan pod tlemi prostora, ki ga želimo ogrevati.

Poznamo dve vrsti talnega ogrevanja

 • vodno, pri katerem tla ogrevajo vodovodne cevi, nameščene pod tlemi in
 • električno, pri katerem so neposredno pod talno oblogo nameščeni električni kabli ali grelne preproge.

 

Prednosti talnega ogrevanja

 • nižji stroški ogrevanja (do 20 %),
 • boljši izkoristek prostora (ni potrebnih radiatorjev, ki zavzemajo prostor),
 • boljša vlažnost v prostoru,
 • manjša potrebna inštalirana moč,
 • hitra montaža.

 

Pri podjetju Proen poskrbimo, da bodo cevi pri talnem ogrevanju položene dovolj gosto, da ne boste imeli hladnih predelov v hiši. Svetujemo vam, kam vgraditi omarico za talno ogrevanje, da bo neopazna, a hkrati še vedno na dostopnem mestu.

Način izvedbe ogrevanja s talnim gretjem je čedalje pogostejši, saj v primerjavi s klasičnim ogrevanjem nudi večje ugodje in nižje stroške ogrevanja. Talno ogrevanje deluje po sevanju toplote iz tal in zaradi izredne velikosti ogrevalne površine je lahko temperatura ogrevanja izredno nizka (30 °C), kar pomeni, da so stroški ogrevanja toliko nižji. Bivanje v prostorih s talnim ogrevanjem je bolj zdravo in prijetno. Pri radiatorskem ogrevanju je, zaradi vročega grelnega telesa in kroženje zraka – konvekcije, intenzivneje, kar povzroči večjo izsušitev vlage v prostoru in dvigovanje motečega prahu. Večja količina toplega zraka se zadržuje pri stropu, pri tleh pa ostaja mrzla plast, ki hladi noge. Vseh teh težav pri talnem ogrevanju ni. Za ljudi, ki imajo težave z alergijami in so bolj občutljivi na bivanjsko klimo, torej omogoča precej prijaznejše bivanje.

 

 

RAZLIKA MED TALNIM IN RADIATORSKIM OGREVANJEM

Pri radiatorskem ogrevanju zrak zaradi vročega radaitorja intenzivno kroži, večji del toplote pa se zadržuje v zgornjih plasteh prostora. Kar pomeni, da moramo, za razliko od talnega ogrevanja, v prostor dovajati več toplote, katera pa se zadržuje pri stropu. Za razliko od radiatorskega ogrevanja, kjer uporabljamo visokotemperaturni medij ogrevanja (60 °C do 80 °C), gre v primeru talnega ogrevanja za precej varčnejši, nizkotemperaturni sistem ogrevanja (30 °C), ki za delovanje porabi veliko manj energije.

 

Potrebujete pomoč pri izbiri in izvedbi ogrevalnega sistema?

Pokličite nas na 02 620 33 82 ali pošljite povpraševanje na info@proen.si.

 

Imate vprašanje?