Prezračevanje in klimatizacija sta dva izredno pomembna elementa, ki ne vplivata samo na ugodno klimo v bivalnih prostorih, temveč posledično tudi na naše počutje.  Rezultati mnogih raziskav so namreč pokazali, da svež dotok zraka ugodno vpliva na človekovo počutje in sposobnost koncentracije, zato so ustrezni prezračevalni in klimatski sistemi ključnega pomena za vsak bivanjski in poslovni prostor.

KLIMATIZACIJA

Klimatizacija je postopek za pripravo zraka, ki poskrbi za vzdrževanje primerne temperature in vlažnosti v zaprtem prostoru. V širšem smislu se izraz nanaša na vse oblike hlajenje, ogrevanje, prezračevanje ali dezinfekcijo, kjer je prisotna klimatska naprava. Slednja deluje tako, da iz prostora odvzame del zraka, ga obdela in s pomočjo regulacije temperature vzpostavi idealno temperaturo in vlažnost. Hladen zrak v prostoru ogreva, topel zrak pa hladi in razvlažuje. Klimatska naprava je sistem s toplotno črpalko zrak – zrak.

Da vam poleti ne bo prevroče in si boste lahko v prehodnih mesecih spomladi in jeseni prostore dogrevali s klimo, vam pomagamo izbrati pravo klimatsko napravo kakovostnih proizvajalcev, kot so denimo Mitsubishi, Daikin in Panasonic, vgrajujemo pa tudi klimatske naprave največjega svetovnega proizvajalca Gree.

Imate še kakšno vprašanje?

Pokličite nas na 02 620 33 82 ali pošljite povpraševanje na info@proen.si.

Imate vprašanje?

PREZRAČEVANJE

Vlaga in slab zrak sta pogosti težavi, s katerima se največkrat srečujejo lastniki novih hiš. Naši strokovnjaki vam pomagajo določiti tip in moč prezračevalne enote, dimenzionirati cevi ter nastaviti odvode in dovode zraka na pravilna mesta, da se kasneje ne bi srečevali s kakršnimi koli težavami.

Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranjega zraka  v  zunanjost. Na tak način zamenjamo  iztrošeni,  nečisti  in  vlažni  zrak  s  svežim ter manj zasičenim  z  vlago.  Tudi okna so namenjena prezračevanju, medtem pa izmenjava  zraka  med  posameznimi  prostori ob  zaprtih  oknih ni prezračevanje. Tako namreč le prerazporedimo  zračno  vlago  znotraj  stanovanja.

 

PREZRAČEVANJE Z REKUPERACIJO

Moderni in dobro toplotno zaščiteni objekti dosegajo zelo nizko potrebo po energiji za ogrevanje. Pravzaprav polovico vse potrebne energije potrebujemo za pokrivanje izgub zaradi izmenjave zraka oziroma tako imenovanih ventilacijskih izgub. Prezračevanje preko rež v oknih ali z delno odprtimi okni je energetsko potratno, hkrati pa omogoča, da nam v prostore prihajata nečistoča in mrčes. Za udobno in normalno bivanje nam standard SIST DIN 1946-6 narekuje, da je potrebna količina svežega zraka na osebo: 30 m3/h.

Prezračevanje z rekuperacijo nam omogoča:

 • Dovajanje konstantne temperature v prostor, kar pomeni višjo kakovost bivanja.
 • Prezračevanje z rekuperacijo je uporabniku prijazna rešitev, ki ne zahteva nenehne prisotnosti in pozornosti stanovalcev za denimo odpiranje in zapiranje oken.
 • Zrak se na vstopu v rekuperator prefiltrira in tako zagotavlja optimalne zdravstvene razmere.
 • Varčevanje z energijo pri ogrevanju in hlajenju.

 

Da lahko vgradimo omenjen sistem, je potrebno v stavbi zagotoviti:

 • prostor v velikosti 1,5 x 2m; zajem zraka, ki je lahko tudi na fasadi,
 • izpuh zraka, ki mora biti obvezno ločen od zajema zraka,
 • debelino toplotne izolacije, v kateri bodo potekali razvodni kanali,
 • klasično električno vtičnico (220 V),
 • napeljavo za regulacijo do prostora, v katerem želimo imeti regulator (po navadi je to dnevna soba ali kuhinja),
 • priključek na kanalizacijo ob prezračevalni napravi za odvod kondenza.

 

Prisilno prezračevanje s filtracijo vhodnega zraka in rekuperacijo odpadne toplote je sestavljeno iz naslednjih delov:

 • dovoda zraka iz zunanjosti do prezračevalne naprave,
 • prezračevalne naprave s filtri in dvema ventilatorjema za sesanje zraka ter distribucijo zraka po objektu,
 • razdelilca dovodnega in sesanega zraka,
 • dušilnika zvoka in
 • razvodnih kanalov.

Ali je za vašo hišo predviden tudi kamin?

V kolikor je v hiši predviden kamin, je potrebno do kamina speljati ločen kanal za dovod zunanjega zraka in prezračevalno napravo opremiti z avtomatiko, ki poskrbi, da je v notranjosti objekta vedno nadtlak, ki prepreči uhajanje dimnih plinov iz kamina v bivalni prostor.

Imate še kakšno vprašanje?

Pokličite nas na 02 620 33 82 ali pošljite povpraševanje na info@proen.si.

Imate vprašanje?